10 x nytt, fint & viktigt (och några funderingar)!

God morgon!
Här kommer ett svep med nytt, fint, viktigt, vackert och dråpligt. En lista som sammanfattar ungefär allt som rör sig i min hjärna just nu.
Först och främst:

#TACKAMEDLÖN
Att vården kämpar är inget nytt. Inte nog med att de som jobbar inom vården jobbar tolvtimmarspass, och knappt hinner träffa sina barn eller ens kan drömma om semester i sommar, de gör jobbar med en dålig lön. Vårdpersonal har hyllats med applåder och hjärtan. De har kallats hjältar (även av mig), men är det inte dags att tacka med lön? Få betalt för mödan. Vår värld är så upp-och-ner-vänd, där content-mangers, aktiemäklare, influencers och PR-chefer håvar in storkovan, medan de som ser till att vi överlever och ger oss vård har dåliga arbetsvillkor och seg löneutveckling. Dags att vända världen rätt? Vårdförbundet och Mitt skifte lyfter nu kampanjen #tackamedlön, och uppmanar människor att skriva under här. Gör det du också, och dela vidare.
Tack till alla er som lyfte detta i mitt kommentarsfält och ger inblick i läget inom vården. Vi behöver fler röster som hörs därute! Och kan aldrig tacka nog för ert tyck och tänk.

DIY: Gör en bricka av en ram och tapet
I förra veckan hittade jag en bricka/tavla på Stadsmissionen i Solna. Det var en jubileumstavla, med en vacker ram, som jag ämnade göra om till en bricka …

Och så här blev den. I den här filmen – med vabb och Frost 2 i bakgrunden – kan du se hur jag gjorde.

 

 

 

 

 

73 patreons! 
Tänk att jag vågade go Patreon! Det var så läskigt, darrigt och oklart om jag gjorde rätt. Men nu? Alltså TUSAN vad roligt jag tycker att det är! Känslan av att kunna lägga ner tid på bloggen, filma och göra DIY:s, istället för att hinna göra det mellan de betalade jobben. Så jädra glad över detta. Och att skapa nya relationer, en närmare kontakt och hela tiden ha mina patreons i åtanke. Helt nytt sätt att tänka och jobba för mig, men jag gillar’t!
Snart är jag uppe i 100 patreons och då måste det bli fir på något vis!

 

Ny logga!
Minns ni att jag gjorde ett illustrationsjobb förra våren? Med en massa blommor? Illustrationerna var beställda av ett företag som ratade illustrationerna (de tog istället idén och förverkligade den själva). De där illustrationerna har gnagt i byrålådan med bitter eftersmak. Men nu vill jag plocka upp de där, damma av  och sprinkla med obitter sötsmak! Så nu har jag kommit på en rad olika idéer för att ge dem lite strålkastarljus. Några av illustrationerna har klättrat upp i min header till exempel, och de andra hoppas jag kan göra gott genom ett projekt. Så spänd på att se vad det hela utmynnar i.

Mammas verk på mina väggar
Och apropå rit:erier. Har rumsterat runt alla tavlor här hemma i ett försök att göra fint inför lägenhetsplåtning, men insåg att jag liksom saknade något. Så jag frågade min mamma som målar och tecknar så vackert om jag kan få rama in något hon har gjort. Hon skickade över några bilder på gamla skisser hon gjort, och jag fastande för ett gäng som ska få hänga på mina väggar. Lite kor och rumpor. Bästa sortens konst!

Vad ska vi göra i helgen? 
Insåg precis just nu att det är kort vecka. Bara tre ynka dagar. Och sedan en helg på fyra dagar. Frågan är vad vi ska göra denna långhelg? Kollektivtrafik ska en ju inte använda om en inte är i behov, och vi kan lägenheten så att säga efter veckor av vabb. Det är vi och lådcykeln denna vår, så tips på utflykter och aktiviteter på lådcykel-avstånd taget tacksamt emot!

Skavet
Här kommer ett tips lastat! Min kompis Karoline, som jag bland annat arrangerat Kransenloppis (inställd i år, om det inte framkommit någon annanstans, hahaha) tillsammans med, har ju en pipa som är svårslagen. Nu är hon aktuell under namnet Skavet, med låter “Episk som du“. Lyssna vettja!

Kan vi klara Gotland på elcykel?
EGENTLIGEN skulle vi ju varit på Gotland just nu, men på grund av rådande situation är går det ju inte. Däremot är planen att åka i juni, eftersom vi sålt torpet och behöver rensa ut, packa och göra klart torpet för överlämning. Planen är att stanna på Gotland i ett par veckor, tills det är dags att lämna över nyckeln, istället för att dutta fram och tillbaka. Tidigare har vi hyrt ett par kompisars bil över sommaren, men den är nu såld. Och detta är ju sista sommaren vi är i behov av någon form av färdmedel, sedan är vi ju liksom utan torp. När vi flyttar till Värmland är planen att investera i en elbil, och OM vi hittar ett ställe i närheten av mina föräldrar så är planen att dela. Nåväl. Frågan är då, hur gör vi i sommar?
Har någon lös tanke om att hyra bil så vi kommer över med allt bös, växter och jox. Sedan förlita oss på elcykel och kollektivtrafik på ön, och kanske låna/hyra bil vid behov? Pja, det är en del avstånd. Men det kanske är dags för en ny utmaning. Gulp.
Klarar vi det? Säg ja, för jag har ingen annan plan, hahaha.

Paolo Roberto
Vet inte var jag ska börja. Men måste ju säga något om detta sjuka som hänt. Paolo Roberto, en sexköpare, som snackar om hur destruktiv han är mot sig själv. Utan att nämna något om hur destruktivt hans beteende är gentemot en annan människa. Det finns så mycket att säga om detta. Män som utöver sin makt över kvinnor, TAR DIG MAKTEN, det patriarkala i att ta vad en vill ha utan att tänka på konsekvenserna, en bristande (underdrift) kvinnosyn och en machokultur som är förkastlig. Nog för att det är bra att män ber om ursäkt när de gjort något så uppenbart fel, något som en tydligen inte kan ta föregivet i vårt samhället (insert flertalet män som kommit med diverse undanflykter de senaste åren), men så urbota trött på att män (inte alla män) har så svårt med kompassen? Jag är så trött på att höra på män och deras ursäkter, och att de släpps fram i media för att göra avbön, så att det ska kännas bättre i kroppen och sedan göra tummen upp på instagram, och säga att “nu kör vi, nu ska det bli bättre”. Som att en bestämmer sig för att äta vego på måndagar, eller bära hatt på tisdagar. Det här är ett stort, strukturellt bad ass problem som bygger på att män (inte alla män) känner att de makt att göra lite som de vill. Ta vad de vill ha. Roffa åt sig av så väl kvinnokroppar och som klimathaltande val.
Jag blev intaggad i kommentarsfältet hos Talita_Sverige på Instagram, som jag tycker alla ska följa och stödja. Tack till dig som taggade in mig!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. så fina illustrationer och så FULT av företaget som ratade och bara tog konceptet själva? glad att det går bra för dig med pateron, välförtjänat och roligare att få mer av pengarna från sådana som fattar din grej och vill stötta det just du gör!

    1. Ja, det var ju kanske lite märkligt om en säger. Men nu känns det HIMLA bra att mina illustrationer inte är i fel händer så att säga. KRAM emma

  2. Maj gadd, villen fin logga och illustrationer! Grymt ju!

    1. TACK snälla!

Kommentera

Stäng meny